Fairtrade registrerad juvelerareFairtrade-guld är guld utvunnet från Fairtrade och Fairmined certifierade gruvor som håller rättvisa arbetsförhållanden och bidrar till en miljövänligare hantering av guldframställning. Genom att välja fairtrade utvunnet guld bidrar du till en hållbar miljö och höjda villkor för berörda människor inom guldindustrin.

Cotapata coop i Bolivia och Sotrami i Peru är ett av våra producenter av fairtrade guld.

Genom bidrag till markägarna återskapar man ekosystem som tidigare förstörts på grund av guldutvinning.

Kunden erbjuds även återanvänt guld som ett alternativ till fairtrade guld om priset är en avgörande fråga.

Återanvänt guld är guld som kommer från redan använt guld i form av smycken och elektronik. Det är ett bra miljöval och håller en lägre prisklass än fairtrade guld men förändrar inte industrin i sin helhet då man alltid kommer att ta fram nytt guld ur jorden.

Fairtrade guld är ett bra val om man vill satsa på en mer hållbar utveckling inom guldframställning och stödja etiska arbetsförhållanden för de berörda gruvarbetarna och deras familjer.

Att stödja fairtrade innebär också att man ställer krav på andra aktörer inom industrin som inte bryr sig om etiska- eller miljöfrågor.

Ju fler kunder som efterfrågar etiskt producerade produkter desto större chans att andra producenter kommer att anpassa produktionen efter kundbehovet.

Det är ingen skillnad på slutprodukten vad gäller kvalité och form oavsett om man väljer fairtrade guld eller återanvänt guld. Det är vägen till det färdiga smycket som är skillnaden.

All tillverkning av våra smycken sker i Sverige då vi medvetet använder så lite kemikalier som möjligt.