Frågor & Svar

Vad kostar en helt vanlig guldring?

Priset för en slät ring beror på ringens bredd, omkrets och tjocklek. Här har vi dessutom två alternativ som påverkar priset; Fairtrade-guld eller återanvänt-guld.

Men de vanligaste beställningarna gällande släta ringar landar mellan 7000 kr – 13 000 kr.

Vad är skillnaden mellan återanvänt guld och Fairtrade-guld?

Vi tillhandahåller bland annat återanvänt guld som kommer ifrån gamla smycken, tandguld och annat guldskrot. Det miljövänligaste alternativet är att använda återanvänt guld då det endast behöver renas vilket ger en lägre energikostnad. Man kan dock aldrig spåra guldets ursprung i detta fall. Priset är ca 20 -30 % billigare än Fairtrade-guld.

Om man vill vara med och förändra industrin från grunden och tänker på hur guldet kommer till, samt på de etiska aspekterna så är Fairtrade-alternativet det bästa. Prisskillnaden på guldet går till arbetarna som jobbar inom industrin och Fairtrade kontrollerar regelbundet arbetsförhållandena så allt sker inom Fairtrades etiska värdegrund. Jag måste ta ut en liten del extra i arbetskostnad för att jobba med Fairtrade-guld då guldet kommer i granulat, dvs en rå form, som måste bearbetas mer än “vanligt” guld.

Kvalitén skiljer sig inte mellan dessa två och det går inte att se någon skillnad i det färdiga smycket mer än att Fairtrade-smycket har en Fairtrade-stämpel i sig.

Hur går vi tillväga för att beställa specialdesignade ringar?

Ni får börja med att boka in ett möte / konsultation där vi går igenom vad ni är ute efter. Ni får titta på olika provmodeller i silver, guldprover som visar på våra olika guldlegeringar och ytprover som visar på de olika ytbehandlingarna som man kan välja på. Vi tar era önskade mått på ringarna / smyckena samt om ni vill ha diamanter eller andra ädelstenar isatta. Därefter kan vi ge er en offert på vad beställningen skulle kosta. Offerten mailas inom två dagar och gäller i tre veckor från beställningsdatum.

Konsultationen som tar 30 minuter kostar 500 kr och dras av från beställningen.

Vi har eget guld som vi vill använda. Hur gör vi?

Vi föredrar att byta in ert gamla guld mot renat återanvänt guld. Det betyder i praktiken att vi drar av kostnaden för ert guld i slutpriset. Då kan vi skicka iväg ert guld för rening och få tillbaka annat färdigrenat guld som vi kan jobba med.

Om ni absolut vill använda de guld ni redan har i era smycken kan vi inte garantera kvalitén. Om guldet visar sig vara svårarbetet på grund av föroreningar måste vi avbryta arbetet och byta in det mot renat guld. Det kostar lite extra i arbetskostnad när vi arbetar med ert gamla guld pga extraarbetet som det medför. Oftast brukar det gå bra med att smälta ner släta ringar och vi tar inte emot kedjor i smältan.

När har ni öppet om vi bara vill “titta”?

Om ni bara vill titta på vårt sortiment ur Ekoguldkollektionen är ni välkomna in till oss under våra öppettider. Vi måste dock reservera oss för våra förbokade möten som kommer i första hand och ni kanske behöver vänta på hjälp.

Om ni vill beställa andra modeller behöver ni boka ett möte / konsultation i förväg. Läs mer under –Hur gör vi för att beställa specialdesignade smycken? högre upp på sidan.

Hur lång tid tar det att tillverka våra ringar?

Det tar mellan 2-5 veckor för en beställning beroende på hur mycket vi har att göra samt hur mycket jobb det är på ringarna. När det gäller släta ringar tar det närmare 3 veckor och gäller det ringar som ska ha stenar i sig tar det närmare 5 veckor.

Om ni har bråttom kan ni få era ringar tillverkade snabbare mot en avgift.