Fakta om guld:
Guld har kemiska beteckningen Au, densiteten 19,3 g/cm³ och smälter vid 1064 °C.
Karat i ädelmetall står för halten guld i en guldlegering och kan lätt översättas till viktprocent. I det Östromerska riket tillverkades guldmyntet ”Solidus” från 300-talet till 1100-talet. Detta blev det dominerande handelsmyntet i hela medelhavsområdet. 24K är 100 %, det vill säga rent olegerat guld. Karat i ädelmetall är alltså inte detsamma som carat i ädelstenar, vilket istället endast anger en ädelstens vikt.
Guld som används till smycken behöver legeras med andra metaller för att bli tillräckligt hårt. 100 % rent guld är detsamma som 24 karat (skrivs 24K). Detta rena guld utan inblandning kallas för finguld och förekommer mest i form av tackor av varierande storlek. När rent guld legeras blir guldhalten lägre och vid 58,5 % guld är finhalten 14K. Smycken med lägre finhalt räknas inte som guld och får inte säljas som guldsmycke i Sverige. Dessa får inte heller ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål. Guldprodukter som säljs i Sverige ska vara stämplade enligt lagen om ädelmetallarbeten.
Det man i dagligt tal kallar för äkta guld är en legering bestående av minst 14K (58,5 %, 585 tusendelar) guld. Det ska vara lika mycket guld rakt igenom – inte bara på ytan. Man kan inte se på ett föremål hur mycket guld det innehåller och inte heller känna det på vikten; färg och lyster kan uppnås genom polering och/eller ytbeläggning. 18K är välbekant för de flesta, eftersom det är den helt dominerande finhalten i Sverige. 18K innehåller 75 % (750 tusendelar) guld och 25 % andra metaller. Från första juli 1988 är lägsta finhalt för ”äkta guld” 14K, tidigare var det 18K.
Här följer en kort översikt över de mest använda färgtonerna där guld är basen och oftast förekommer i 18 karat (dvs 75 % guld).
Rödguld. Denna färg är både den äldsta och mest välkända i Sverige. Den röda färgen uppnår man genom att legera guld, koppar och silver. Detta tillverkas i regel med en finhalt av 750 tusendelar (75 % dvs 18K) guld och nedåt med lägre guldhalter. Genom att höja andelen silver mot kopparn med bibehållen guldhalt fås en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter kopparn. Här uppe i Norden har det alltid varit vanligare med de rödare nyanserna. I Sydeuropa är gulare guldlegeringar vanligt. Den helt dominerande guldlegeringen i Sverige är den s.k. roséfärgen, vilken består av 75 % guld (18K), 8-9 % silver och 16-17 % koppar.
Vitguld är en legering av guld, palladium, silver och koppar. En 18K vitguldslegering innehåller exakt lika mycket guld som en 18K rödguldslegering dvs 75 % rent guld. Palladium är en ädelmetall och tillhör gruppen platinametaller. Palladium är vit och färgar guldet vitt. Vitguld har en stålgrå färg med svagt inslag av gult. Vitguld är mörkare än silver.
Champangeguld är en 18 karats blandning av vitguld och rödguld. Den är varmare i färgen än vitguld men har inte dominansen av gulstick som i rödguld.
Guld – så underhåller du dina smycken
Trots att guld är hårdare än silver innebär det inte att guldsmycken inte blir repiga. Ta helst av dig ringar när du lyfter tex tyngder av metall. Ytor som är borstade eller blästrade blir med tiden blankare och högblanka ytor blir mattare av små repor som blir till när de används. Man kan lämna in smyckena för att ta fram den ursprungliga ytan efter några års användning.
I fördjupningar och fattningar samlas smuts, tvål och kosmetikarester. Guldsmyckena rengörs enkelt med mjuk tandborste och diskmedel. Smyckena sköljs och torkas med en mjuk trasa. Fattningar som inte är öppna från undersidan samlar också smuts, men denna är mer eller mindre omöjlig att få bort. Sådana typer av smycke kan man lämna in till guldsmeder att rengöra i ultraljudsbad vid behov.